Honlapunkról

Az oldal célközönsége a sakkot - önállóan vagy irányítással - tanulni akarók, illetve sakkot tanító vagy csak sakkot szerető sporttársaink.

Az Eurochess.hu honlap három, jól elkülöníthető anyagrészt tartalmaz. Egy szintezett sakkiskola, egy jelentős méretű anyaggyűjtemény és rengeteg képességfejlesztő teszt. A sakkiskola négy játékszinthez igazított (kezdő, alapfok, középhaladó, haladó), és három tematikusan elválasztható anyagrészből áll (iskola, tréning, teszt).

A gyűjtemény egy terjedelmes csomag, nyolc és félmilliós nagy adatbázis, összességében tízmilliót is meghaladó játszmaválogatást tartalmaz, kb. kétmillió hadállás, és jelentős számú elemzett játszma.

Ide tartozik a majd három és félmillió játszmát tartalmazó 11 tematikus nyitási könyv.

A harmadik pedig öt-öt szintre bontott képességfejlesztő és játékos teszt és tréning oldal (kezdő, alapfok, középhaladó, haladó, mesterfok), több mint kétmillió hadállással, kérdéssel.

A honlap kiegészül egy 'Saját szoba' megnevezésű modullal, amellyel minden regisztrált olvasó rendelkezik. Ennek ismertetője alább.

Működés

Az egyszerű, regisztrálatlan látogató hozzáfér minden oldalhoz, de csak egy játszmát ér el minden játszmacsomagból, illetve a teszteknél a harmadik tesztkérdés után kilép a program, értékelés nélkül. A regisztráció ingyenes mindenki számára, egy felhasználónév, jelszó, név és email megadásával. Regisztráció után a gyűjteményes oldalakhoz, a keresőkhöz, a mesterszintű teszthez és mesterszintű tréninghez teljes hozzáféréssel rendelkezik mindenki.

A sakkiskolai oldalak. tesztek, tréningek teljes hozzáférése előfizetéshez kötött, amit a honlap PayPal számlájára lehet befizetni, a ELŐFIZETÉS oldalán. Az előfizetés lehet egy éves, illetve három hónapos. Egy éves jelképes összege 6000 HUF, illetve ennek az összegnek megfelelő más pénznem. A három hónapos összege 2000 HUF, illetve ennek az összegnek megfelelő más pénznem.

Ha problémába ütközik a PayPal befizetés, keressenek meg bennünket valamilyen formában (email, mobil, stb.) illetve a BEÁLLÍTÁSOK oldalán - ami regisztráció/belépés után érhető el - van egy üzenetküldési lehetőség.

Tanácsok mobilt és tabletet használóknak

A lejátszók sakktábláinak mérete maximum 400 pixel, ez lemehet 360 pixelre, de tovább nem. A tesztes oldalaknál ez 250 is lehet, pl. a két sakktáblás teszteknél.

Egy kisméretű eszköztől (3-4 colos) ne várjunk csodát. A képernyőn el kell férnie egy 8x8 mezős sakktáblának, a koordinátáknak, a 32 figurának, a kezelőgomboknak és a sakkjátszmának. Ezek minden mezeje, figurája, minden lépése egy-egy kezelőgomb és még nem szóltunk a szöveges elemzésekről, az audió lejátszóról.

Nagyobb tableten vagy okos telefonon (5 col felettieken) már jól használható minden, a tesztektől a sakkiskoláig.

A nagy adatbázisnál, illetve a nagyobb kollekcióknál javasoljuk a keresők alkalmazását. Itt nemcsak az ECO vagy névkeresőre gondoltunk, hanem a játszmacsomagoknál található belső keresőkre is.

Itt szinte minden esetben háromezresek a lenyíló listák, amiket mobiloknál nehézkes használni. Ezért a keresőkbe beírjuk a nevet, ECO-t, de akár lépést is (angol írásmóddal), az OK gomb segítségével sorba behívhatjuk a játszmákat. Ha az OK gomb nem reagál, nincs a keresésnek megfelelő játszma. A kereső kis és NAGYBETŰ érzékeny. A Text keresésnél a lenyíló listába látható kifejezésekre kereshetünk, a Moves-nél pedig a játszmákban.

Az ECO- és Névkeresőben legyünk türelmesek. Időbe telik, míg 300-500 ezres játszmacsomagokból előkeresi a program az illeszkedőket.

Sakkiskola

A sakkiskola anyagát négy egymásra épülő játékszinthez állítottuk össze. Első a nulláról indulók, az 1000-es Élő alatti kezdők szintje. A második szint az alapfok, 1400-as Élő alatti játékosoknak. A harmadik a középhaladók, 1800-as Élő alattiak, valamint a negyedik, a haladó, a 2100-as Élő alattiak szintje, ami jelenleg feltöltés alatt áll.

Az anyag szintenként három részre tagozódik. Az első az elmélettel foglalkozó sakkiskolai rész, vizuális és audió elemekkel színesítve. A második részben a szinthez illeszkedő 'Keresd a megoldást' jellegű tananyagok találhatóak. A harmadik részben pedig szintén a teszthez igazodó szöveges és sakktáblás képességfejlesztő tesztekkel erősíthetik szellemi képességeiket.

Szintmérők kezdőktől mesterfokig

A modulban öt különböző szintet találtok, kezdőktől a mesterfokig, a szokásos értékszám határokig beállítva (1000, 1400, 1800 és a 2100). A mesterfoknál az elméleti 3000-es szám szerepel. A feladványok véletlenszerűen kerülnek beolvasásra, az adott szint feladványai közül, és belépéskor azonnal beolvassa az elsőt. Az öt szinthez együttvéve, kb. 36000 hadállás tartozik, egyelőre.

Megoldás:
Mindig a legerősebb, a legjobb folytatás a megoldás. Például, ha van egy egylépéses matt és egy kétlépéses matt, akkor a kétlépéses nem megoldása a feladványnak. Ha az állásban van egy bástyanyerés és egy gyalognyerés, amely szintén nyerő álláshoz vezet, de hosszabb úton, akkor a bástyanyerés a megoldás, a másik nem.

Értékelés:
A feladvány minden lépésére pont jár, ami az értékelésnél piros vagy fekete csillagként jelenik meg, attól függően, hogy jó vagy rossz megoldás történt. Az első, a kulcslépés 4 pontot, a továbbiak 1-1 pontot érnek (piros csillag). A hibás megoldás ugyanannyi, csak fekete csillag lesz. A segítségkérés (a LÉPJ gomb) egy fekete csillag, a kulcslépésnél négy fekete csillag. A 'MEGOLDÁS' gombra kattintva négy fekete csillag a jutalom. A program értékeli a megoldást 0 és 100 között (százalékérték) a jó és hibás lépések alapján (kék szám). Időkorlát nincs, de az értékszám kiszámításánál figyelembe veszi az eltelt időt. Minden feladványhoz tartozik egy időlimit, amelyen belüli megoldásnál plusz 10 pontot, túllépésekor minusz 20 pontot ad. Időlimit: +15mp, piros csillagonként +5mp fekete csillagonként. Egylépéses feladványnál ez 1 perc.

Értékszám:
Mindenki 1000 pontról indul és mindenkinek csak egy értékszáma van, a szinttől függetlenül. Szintet váltva, néhány megoldás után a program megközelítőleg hozzáigazítja az adott szinthez a pontszámot az eredménytől függően. Ugyanakkor az értékszámhoz mindig mellékel egy százalékértéket, ami adott szinthez viszonyított teljesítményre utal. Az egészséges érték kb. 100% körül kell, hogy mozogjon. Pár megoldás után, ha ez túl magas, vagy túl alacsony, akkor ajánlatos szintet váltani, a megfelelő irányba.

Hozzáférés:
Az 1000-1400-1800-2100-s szinteket csak előfizetők érhetik el. A mesterszint (3000) mindenki számára elérhető.

Jó játékot, hasznos időtöltést: az alkotók.

Gyűjtemények, játszmakollekciók

A Gyűjtemények, játszmakollekciók egy összetett, többfunkciós modulja a portálnak. Az itt található sakkanyag is vegyes. Kezdve a nagy adatbázissal, ami kb. 8 és félmillió játszmát tartalmaz, folytatva különböző szempontok szerinti, egy vagy több csomagból álló játszmagyűjtemények sorával és a hadállások tematikus gyűjteményeivel. Továbbá a 'Keresd a megoldást' típusú tematikus gyűjtemények azon részei, amelyeket nem tudtunk beilleszteni a 'Sakkiskola' szintjeibe, valamint a tesztes oldalak 'Tesztek mesterfokon' című fejezete, ami elérhető a 'Tesztek' oldaláról is. Itt kapott helyet a tizenegy nyitási könyv.

A modul kiegészül két keresőoldallal, ahol a játékos nevére, illetve megnyitásra kereshetünk rá a felsorolt adatbázisokban. Egy-egy kijelölhető adatbázis 50-500 ezer közötti játszmából áll. Kereséskor legyünk türelmesek, mert eltarthat pár másodpercig, állomány méretétől, a találatok számától függően.

Minden egyes játszmacsomag behívásakor találunk egy belső keresőt, ahol az adott állományban tudunk keresni. Két lehetőség közül választhatunk, Text és Moves. Text kiválasztásával a lenyíló listában található és látható szövegben kereshetünk (név, nyitási kód), a Moves-nél pedig a játszmákban (konkrét lépéseket), de angol írásmóddal - vezér: Q, bástya: R, futó: B, huszár: N és király: K betű - ügyelve arra, hogy az ütés jelét a játszmában látható módon írjuk be. Az OK gomb segítségével sorba behívhatjuk az illeszkedő játszmákat. Ha az OK gomb nem reagál, nincs a keresésnek megfelelő játszma. A játszmaállomány végére érve, újrakezdi a keresést. A kereső kis és NAGYBETŰ érzékeny.

Képességfejlesztő tesztek

Tesztek öt csoportra vannak bontva a szinteknek megfelelően, a szokásos értékszám határokig beállítva (1000, 1400, 1800, 2100 és az elméleti 3000 a mesterfoknál). Minden sakkiskolai szinthez tartozik egy-egy. A mesterszintű pedig a gyűjteményes oldalról is elérhető. A kérdések illetve a tesztállások véletlenszerűen kerülnek beolvasásra. Az elérhető tesztállások, illetve kérdések száma kb. 2 millió.

Válaszadások:
A szöveges teszteknél a helyesnek gondolt válaszra kell kattintani, míg a sakktáblásnál táblákra, vagy a táblák alatti gombokra. A kéttáblás tesztekben négy választási lehetőség van: jobb- vagy baloldali tábla, 'Mindkettő' vagy 'Egyik sem' gomb. A lenyíló listás tesztnél ki kell választani a helyesnek gondolt mezőt.

Időtartam és értékelés:
A kérdésre adott idő alatt kell válaszolni, ami szinttől és teszttől függő (15-300 mp). Az időtúllépés hibás válasznak minősül. A program minden megoldás után kiszámolja a válasz pontértékét, annak helyessége és a ráfordított idő alapján, majd hozzáadja a játékos pillanatnyi értékszámához. Az új adatok megjelennek a képernyőn az új tesztállással együtt. A kérdésszám nincs limitálva, de bármikor meg lehet szakítani a játékot a 'MEGSZAKÍTÁS' gomb segítségével és a program az addigi teljesítményt kiírja és minősíti.

Értékszám:
Mindenki 1000 pontról indul és mindenkinek csak egy értékszáma van, a szinttől függetlenül. Szintet váltva, néhány megoldás után a program megközelítőleg hozzáigazítja az adott szinthez a pontszámot az eredménytől függően. Ugyanakkor az értékszámhoz mindig mellékel egy százalékértéket, ami adott szinthez viszonyított teljesítményre utal. Az egészséges érték kb. 100% körül kell, hogy mozogjon. Pár megoldás után, ha ez túl magas, vagy túl alacsony, akkor ajánlatos szintet váltani, a megfelelő irányba.

Hozzáférés:
Az 1000-1400-1800-2100-s szinteket csak előfizetők érhetik el. A mesterszint (3000) mindenki számára elérhető.

Jó játékot, hasznos időtöltést: az alkotók.

Nyitási könyvek

  Nyitási könyvek, más néven változatfák oldala. Jelenleg kb. 3 és fél millió játszmát tartalmaz tizenegy tematikus könyvben.

Az olvasó saját összeállítású oldala

Minden regisztrált olvasó automatikusan kap egy saját kezelésű oldalt, 'Saját szoba' néven, ahová tetszőlegesen beemelheti/eltávolíthatja a honlap bármely sakk témájú oldalát a címek jobboldalán található és ikonok segítségével.

Az Eurochess.hu honlap számtalan oldala közül egy oldalon összegyűjtheti az általa kedvelt, pillanatnyilag vagy gyakran használt anyagot. Különösen ajánljuk edzők, sakkot oktatók számára. A tanulóik számára itt egyszerűen összeállíthatják az átnézendő vagy a gyakorlásra szánt anyagot.

Egyéni kérések teljesítésére is lehetőség van a 'SAKKOLDAL KÉRÉSE' oldalon, ahol játékosok, nyitások, és egyéb kigyűjtések játszmáit kérheti a regisztrált olvasó, amelyet csak ő lát. A kigyűjtés játszmáit pgn formátumban - kérésre - érvényes email címre eljuttatjuk hozzá. A kérhető játszmák száma háromezerben van maximálva, amit rugalmasan fogunk kezelni. A kérés teljesítése egyszeri 1500 HUF támogatáshoz kötött, amit csak a kérés pozitív visszaigazolása után kérünk teljesíteni.

A kért anyagoknak egy külön oldaluk van, ahol akkor is elérhetőek, ha a Saját szobában nem láthatóak, illetve a tulajdonosnak lejárt a teljes hozzáférése.

Egyéb információk a honlapról

A portál alkotói Mészáros András, nemzetközi mester, sakkoktató és Szekeres Sándor webmester. A tárhelyet az Unsoft.hu szolgáltatja, Bögi Kornél személyében.

Az alkotók az oldalon megjelenő anyagok elérését teszik lehetővé, de nem tulajdonosai annak. Megkeresésre, ha időnk engedi, átadjuk azokat. Az adatbázis 99%-a nem játszható le hagyományos sakkprogramokkal, csak a honlapon keresztül lehet megtekinteni.


A honlapon felhasznált javascriptek forrásai:

•  Chris Oakman (chessboard.js).
•  Lejátszók elkészítésénél Lutz Tautenhahn (LT-PGN-VIEWER 3.495) pgn olvasója volt az alap és az ötletforrás.